Hardangerbunaden

Hardangerbunaden fra Sørfjorden ble kjent over store deler av landet på midten av1800-tallet da Tideman og Gude malte «Brudeferden i Hardanger», der brudefølget var kledd i Hardangerdrakter. Mange kvinner ville kle seg mest mulig nasjonalt og hardangerdrakten, kalt «Nasjonaldrakten», ble brukt av kvinner i by og bygd over hele landet.
Tradisjonelt har det vært stor variasjon av farger og mønstre i stoffene til livet. I dag er det imidlertid vanligst med rød eller grønn damask av klede eller silke. Livet er kantet med håndvevde eller maskinvevde bånd.

Stakken er sort, i dag som oftest med løse folder, fra gammelt av var den plissert, men fra midten av 1800-tallet ble stakken rynket. Bringeduken i dag er gjerne med perler eller broderi, fra gammelt av var det i tillegg applikerte, vevde etc. Beltet og bringeduken var som regel ikke i samme mønster, mens dette er vanlig i dag. Det hvite forkle med hardangersøm er et av kjennetegnene på Hardangerbunaden og ble brukt til høytider. Tradisjonelt ble det også brukt andre forklær til mindre høytidlige anledninger, gjerne i silke eller bomull med ulike farger og mønstre, men også hjemmevevde ull- og linforklær. Hodeplagget, det karakteristiske skautet var for gifte kvinner. Ugifte brukte bånd som ble flettet med håret og festet rundt hodet, mens i dag er det vanligste å bruke en ferdig rull eller bare flette håret uten bånd. 

Vi har alt du ønsker deg av sølv og annet tilbehør til bunaden.

nallogtraad1
Omsøm og retting av bunader

Er bunaden for stor eller for liten, tilpasser vi den for deg så den sitter perfekt.

Tilbehør Hardangerbunaden

lavsko-61-640
Hulda bunadsko
stovlett61-614
Knappestøvel